Вести

Реконструкција водовода најважнији посао у последњим деценијама

Председник Општинског Одбора Српске напредне странке у Књажевцу и председник општине Књажевац Милан Ђокић обишао је данас са сарадницима радове на реконструкцији магистралног цевовода пречника 500 милиметара од Бањице до Сињег вира. Реч је о пројекту који се реализује уз финансијску подршку Владе Немачке, а преко немачке развојне банке КФВ и у сарадњи са Министарством грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Владе Србије.

У Књажевцу је у току реконструкција магистралног цевовода пречника 500 милиметара, једног од најзахтевнијих, највећих и за будућност најважнијих пројеката у општини. Ових дана радници и машине ангажовани су на замени цевовода на деоници од Бањице до Сињег вира, на последњем прелазу преко Сврљишког Тимока. Носилац пројекта је Јавно комунално предузеће “Стандард“.
“Овај цевовод је жила куцавица водоснабдевања у Књажевцу. То је главни цевовод који спроводи воду од изворишта, од Сињег вира до црпне станице Јаз, повезујући и остале пумпне станице, села и насеља до Књажевца. Превише је губитака на њему. Изградњом овог цевовода спречићемо губитке и добићемо поуздано и сигурно водоснабдевање“ у разговору са председником рекао је Братислав Милијић технички руководилац ЈКП “Стандард“.

Када овај велики посао буде завршен, књажевачка општина биће у много стабилнијој ситуацији када је водоснабдевање у питању. “Киша је све мање, падавина је све мање. Ми у Књажевцу још увек немамо проблеме са водоснабдевањем, али смо због ниског водостаја имали упозорење из комуналног предузећа да се грађани рационално опходе према води, иако су зимски месеци. Можемо да замислимо шта ће се дешавати. На овом делу који се реконструише губици су чак 50 литара у секунди, што је трећина од укупног захвата. Када избегнемо губитке, лако је израчунати да ће Књажевац бити у много стабилнијој ситуацији када је водоснабдевање у питању.

Очекују нас и радови на делу водоводне мреже пречника 400 милиметара, затим поправка многих водоводних линија у градским улицама. Након реализације овог пројекта, генерације Књажевчана имаће уредније, здравије и безбедније водоснабдевање“. Пројекат свеобухватне реконструкције водовода вредан је близу три и по милиона евра, Рок за завршетак радова је јануар 2021,али су процене да ће се то, уколико све буде текло по плану, догодити знатно раније. Казао је председник Ђокић.